Vzdělávací exkurze alias Vydařený školní výlet

23.06.2021 14:00

Žáci 6. ročníku se ve středu 16. června vydali na školní výlet do oblasti Lanškrounských rybníků, aniž by tušili, že je to vlastně vdělávací exkurze, což zní samozřejmě mnohem odborněji.

Kdybyste se jich ale zeptali, zda se ten den učili, všichni by svorně zakřičeli: Néééé!

A přitom to zdaleka není pravda. Děti vůbec netušily, že se účastní devítihodinové intenzivní výuky a naplňují všechny možné výstupy školských vzdělávacích programů s poněkud tajuplnými názvy RVP, ŠVP apod.

Jak víme ze života, všechno se vším souvisí, což se v pedagogické hyntýrce honosně nazývá mezipředmětové vztahy.

Takže, šesťáci rozpoznali ryby a obojživelníky žijící v místních nádržích (zoologie), na chvíli se stali ornitology (poznali kachnu lysku, volavku a, pozor!, potápku roháče), za což byli odměněni leteckou přehlídkou labutí, pojmenovali místní flóru (botanika), během cesty si vyprávěli historky a zážitky (český jazyk), v mapách studovali cestu a z vyhlídky rozpoznali Suchý vrch a Bukovou horu (zeměpis), na náměstí v Lanškrouně, kromě hojné konzumace zmrzliny, s přehledem určili renesanční sloh radnice (dějepis), ušli celkem 22 kilometrů bez remcání (tělocvik), a když to všechno tak pěkně klapalo, nakonec si i zazpívali (hudení výchova). Zkrátka, J. A. Komenský by měl radost!

A to ještě nebyla řeč o zcela nenápadné socializaci, výchově k toleranci a pomoci druhým. Slušné chování si pak děti s nelíčenou radostí bezděky procvičovaly v zahradní restauraci, ve vlaku i v autobuse, kde k dobré náladě po cestě na nádraží i zpět hojně přispěl sympatický řidič, dětmi přezdívaný pan Zlatovlásek.

Nakonec nezbývá, než všechny zúčastněné (včetně paní asistentky) převelice pochválit. Byli opravdu skvělí!!! Exkurze se vydařila a my si slíbili brzké repete. Už teď se těšíme!

Odkaz na fotografie